Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT |

Lægeligvidereuddannelseforløb

Den Lægelige VidereuddannelsepilSpecialeoversigtpilIntern medicin: Lungesygdomme

Intern medicin: Lungesygdomme

I specialet lungesygdomme arbejder du i et speciale med stor bredde, et højt tempo, og navigerer til dagligt i et spændingsfelt mellem klassisk lungemedicin, bred intern medicin, invasive færdigheder og akutmedicin.

Vil du stifte bekendtskab med et speciale, som bred omfavnende? Leder du efter varierende hverdag, hvor ikke 2 dage er ens? Ønsker du dygtige og sociale kolleger, selv om hverdagen kan være travl? Vil du have en god solid uddannelse i internmedicin, som du kan bruge fremadrettet som et godt fundament for dit videre lægeliv? Ønsker du et uddannelsesforløb med et fantastisk læringsmiljø, en solid og mange facetteret uddannelsesplan, og hvor supervision er i højsædet? 
Så er Lungemedicin det helt rigtige speciale for dig.

Det lungemedicinske speciale indeholder alle aspekter af lægefaget. Akutte tilstande, kroniske sygdomme og forværring heri, thoraxradiologi, lungefysiologiske undersøgelser, infektionstilstande i thoraxhulen, invasiv lungemedicin og udredning af kræft i thoraxhulen samt simulationsbaseret træning og kurser.

Lungemedicin er det eneste medicinske speciale, som udreder for kræft. I denne forbindelse har man som lungemediciner mulighed for både at praktisere invasive færdigheder såvel som kompetencer indenfor kommunikation og ”den svære samtale”. Specialet indeholder desuden en bred vifte af patientkategorier indenfor det internmedicinske spektrum såvel som højtspecialiserede lungemedicinske patienter.

Specialet har en solid forankring i Simulationscentret SimC, hvor der vil være rig mulighed for at opnå kompetencer indenfor lungeultralyd (LUS), anlæggelse af pleuradræn samt simulationsbaseret bronkoskopi- og EBUS-kursus.

Specialets patientgrundlag indbefatter:

  • Astma herunder svær astma og luftvejsallergier
  • Arbejdsallergologi og erhvervsbetingede lungesygdomme
  • KOL og iltbehandling
  • Søvnapnø og obesity hypoventilation syndrome (OHS)
  • Invasiv udredning af sygdomme i thorax herunder malignitet
  • Mykobakterielle infektioner (tuberkulose og andre mykobakterioser)
  • Pulmonale mykoser og andre opportunistiske lungeinfektioner
  • Interstitielle lungesygdomme herunder immunologiske sygdomme samt udredning til lungetransplantation og opfølgning af patienter med gennemgået lungetransplantation
  • Uforklarlig dyspnø
  • Bred intern medicin

Indførelse af invasive procedurer i specialet (pdf)

Indførelse af fælles vejledningssamtaler (pdf)

Fælles introduktionsuddannelse i intern medicin i Region Syd

Introduktionsuddannelsen er fælles for de 9 intern medicinske specialer. Det betyder, at du efter gennemført introduktionsuddannelse er kvalificeret til at søge hoveduddannelse i et af de 9 specialer. 

Hoveduddannelse i Region Syd 

Der opslås 4 hoveduddannelsesstillinger i lungesygdomme årligt med tiltrædelse henholdsvis 1. marts og 1. september.

Find ledige hoveduddannelsesforløb på sundhedsjobs.dk. Opret din egen jobagent, så får du besked når der er nye opslag. 

 

 Siden er sidst opdateret 18-8-2021
HR SundhedsuddannelserAdresse: Boulevarden 76, 3. sal, 7100 Vejle, EAN 5798002571035 Personref cal@rsyd.dk. Email: videreuddannelsen@rsyd.dk   Tilgængelighedserklæring